İSTANBUL ÇOCUK KÜLTÜR SANAT MERKEZLERİ
  •      
    Buradasınız  :  Ana Sayfa   >   Eğlence Merkezleri   >   İstanbul   >   İstanbul Kültür ve Sanat Merkezleri

    İSTANBUL'da ÇOCUKLAR İÇİN

    KÜLTÜR-SANAT

    MERKEZLERİ

    İSTANBULDA ÇOCUKLARINIZLA BERABER EĞLENCELİ VAKİT GEÇİREBİLECEĞİNİZ YERLER...

    MİNİATÜRK

    BEYOĞLU

    Hakkımızda30 Haziran 2001 tarihinde temeli atılan Türkiye'nin ilk minyatür parkı olan Miniaturk, 2 Mayıs 2003 tarihinde Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından büyük bir törenle ziyarete açılmıştır.

    Toplam 60.000 metrekare alan üzerine kurulan Miniaturk'te, 15.000 metrekare maket alanı, 40.000 metrekare yeşil ve açık alan, 3.500 metrekare kapalı alan, 2.000 metrekare havuz ve suyolu, 500 araçlık otopark yer almaktadır.

    Eş zamanlı yürütülen proje koordinasyonu sayesinde 22 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan Miniaturk, dünyanın en geniş maket alanına sahip ve en kısa sürede tamamlanan minyatür kentidir.

    Türkiye ve Osmanlı coğrafyasından seçilmiş eserlerin 1/25 ölçekli maketlerinin yer aldığı Miniaturk'te, 59 eser İstanbul'dan, 51 eser Anadolu'dan 12 eser ise bugün Türkiye sınırları dışında kalan Osmanlı coğrafyasından olmak üzere, 122 maket-eser sergilenmektedir. Ancak daha sonraki eklemeler dikkate alınarak rezerv alanları da oluşturulmuştur. Altyapı, eklemelerin getireceği gereksinimler de hesaplanarak düzenlenmiştir. Böylelikle Miniaturk, bir anlamda, planlı kentleşmeye örnek oluşturarak büyümeye devam edecektir.

    Maketler yurtiçinde 10, yurtdışında 3 atölye olmak üzere toplam 13 atölyede üretildi. Atölyeler dışında Yıldız Teknik Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Döner Sermaye İşletmeleri’nde de Miniaturk için üretimler gerçekleştirildi.

    Maket yapımında sanayide kullanılan plastik bazlı, açık hava şartlarına uygun malzeme kullanıldı. Maketler yerlerine yerleştirilmeden önce, Miniaturk Test Alanı’nda bekletilerek açık hava şartlarına uygunluğu bir kez daha test edildi.

    Ayasofya'dan Selimiye'ye, Rumeli Hisarı'ndan Galata Kulesi'ne, Safranbolu Evleri'nden Sümeli (Sümela) Manastırı'na, Kubbet-üs Sahra'dan Nemrut Dağı Kalıntıları'na kadar pek çok kültür ve medeniyetin izlerinin bir araya getirildiği parkta, bugün artık yerlerinde olmayan Artemis Tapınağı, Halikarnas Mozolesi, Ecyad Kalesi gibi eserler de yeniden canlandırılmıştır.

    Anadolu ve çevresinde hüküm sürmüş, izler bırakmış her medeniyetin Miniaturk'te yer almasına özen gösterilmiştir. Miniaturk ile Antik Çağ'dan Bizans'a, Selçuklu'dan Osmanlı'ya, 3000 yıllık yaşanmışlığın izleri Haliç kıyısına taşınmıştır.

    Miniaturk'te yer alacak eserlerin seçimi Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Doç. Dr. Ahmet Haluk Dursun'un danışmanlığında bir kurul tarafından yapıldı. Seçimde eserlerin maketi yapılabilir nitelikte olmalarına özen gösterilmiş ve her biri ait oldukları teknolojisini, sanatını ve kültürünü yansıtan, binlerce yıldır ağır istilâlara, savaşlara ve yıkımlara tanık olan bir coğrafyada hiçbir uygarlığın, sırf daha öncekiler yaptı diye yok etmeye kalkışmadan, koruduğu, onardığı, yaşattığı eserler Miniaturk'te maketleriyle yer almaktadır.

    Kendi içine kapalı "masalsı" bir ortam yaratmayı hedefleyen Miniaturk projesi, Anadolu, İstanbul ve eski Osmanlı coğrafyasından eserlerin oluşturduğu üç ana bölümde ele alınmıştır. Bölümler küçük peyzaj düzenlemeleriyle birbirlerinden ayrılırken, sürekliliği sağlanmış, ziyaretçiyi yönlendiren bir gezi güzergâhı oluşturulmuştur.

    Alanın peyzaj planlaması altyapı çalışmalarıyla eşzamanlı olarak başlatıldı. Kullanılacak bitki türleri, Haliç kıyısındaki iklim şartlarına uygun ortamda yetiştirildi.

    Miniaturk'ün genel konseptine uygun olarak maket alanında ince tekstürlü çimler, bodurlaştırılmış bitkiler ve bonsailer kullanıldı. Maketlerin yerlerine alınmasının ardından çimler serildi ve bitkiler dikildi.

    Miniaturk'te, bir açık hava müzesi atmosferinde sergilenen maketlerin yanı sıra, ziyaretçilerin hoşça vakit geçirmesini sağlamak amacıyla farklı mekânlar da tasarlanmıştır; 400 kişilik oturma kapasitesiyle amfitiyatro, Miniaturk'ü hatırlatacak hediyelik eşyaların satışa sunulduğu alışveriş merkezi, küçük ziyaretçilerimizin ilgisini çekecek, Truva atı ve kale gibi oyun gruplarından oluşan oyun alanı, gezi alanını çepeçevre dolaşan minyatür ekspres tren, satranç, labirent, go-card ve tekne turu bunlardan bazılarıdır.

    Yerli ve yabancı turistlerin İstanbul turunda ilk adresi olan Miniaturk, kısa sürede muhteşem bir Türkiye turu atmak isteyenler için de ideal bir mekân. Kısacası, “Türkiye’nin Vitrini !”

    Miniaturk'te uygulanan ücret tarifesi:

    Tam bilet ücreti: 5 TL

    Öğrenci, Öğretmen, Polis ve Askeri Personel giriş ücreti: 3 TL

    Okul grupları (Okul öncesi dahil): 3 TL Veli: 5 TL

    10 öğrenciye bir refakatçi öğretmen ücretsizdir.

    Yabancı uyruklu ziyaretçi giriş ücreti : 10 TL

    Ödeme Şekli:

    Nakit TL veya kredi kartı geçerlidir.

    Döviz ile ödeme kabul edilmemektedir.

    Miniatürk Parka ulaşabileceğiniz toplu taşıma araçları;

    Taksim’den; 54 HT ( Hasköy / Taksim ) Belediye Otobüsü

    Mecidiyeköy ve Şişli’den; 54 HŞ ( Hasköy / Şişli ) Belediye Otobüsü

    Eminönü’nden; 47, 47 Ç, 47 E Belediye Otobüsleri

    Topkapı’dan; 41 ST ( Seyrantepe / Topkapı ) Belediye Otobüsü

    Ayrıca Seyrantepe / Topkapı minibüsleri

    Metrobüs kullanacak müşterilerimiz Halıcıoğlu durağında indiklerinde 41 ST (Seyrantepe – Topkapı) İETT otobüs veya Topkapı Seyrantepe minibüsleri kullanarak Miniatürk’e ulaşım sağlanabilir.

    RAHMİ KOÇ MÜZESİ

    HASKÖY

    Tarihçe 1994 yılında ziyarete açılan Rahmi M. Koç Müzesi, Haliç’in kuzey yakasındaki Hasköy semtindedir. Günümüzde yaklaşık 27 bin metrekarelik alana yayılan müze, üç ana bölümden oluşmaktadır.

    Loading Tarihi Lengerhane Binası

    Osmanlılarda gemiyi sabitlemek için denize atılan zincir ve ucundaki çapaya Lenger, bunların yapıldığı yere ise Lengerhane denilmiştir. Bizans döneminde başka maksatlar için inşa edilmiş bir binanın temelleri üzerine kurulmuş bu Osmanlı Lengerhanesi’nin geçmişi, Sultan III.Ahmet devrine uzanmaktadır.

    Müzenin özel tarihi ise 1991 yılında tarihi Lengerhane binasının Rahmi M. Koç Müzecilik Vakfı tarafından satın alınmasıyla başlar. Vakıf tarafından, Dr. Bülent Bulgurlu koordinasyonunda titizlikle yürütülen restorasyon çalışmalarının ardından Aralık 1994’de müze ziyarete açılmıştır.

    Yaklaşık 2 bin 100 metrekarelik dikdörtgen biçimli arsada tarihi Lengerhane binası, ahşap çatılı küçük bir bina ve taş duvarlar yer alır. Bunların oluşturduğu iç avlunun ve dış mekanın özüne dokunulmadan gerçekleştirilen müze tasarımında, sergilenecek objelerle birlikte binaların dokusunun ziyaretçilere hissettirilmesi amaçlanmıştır.

    Tarihi Hasköy Tersanesi

    Kısa süre sonra sergileme alanlarının, Rahmi M. Koç Müzesi koleksiyonuna yeterli gelmemesi nedeniyle Lengerhane’nin hemen karşısındaki, harap durumda olan Hasköy Tersanesi satın alınmış ve bu kısımın restorasyonu 2001 yılında tamamlanmıştır. Endüstriyel arkeoloji açısından, en az Lengerhane kadar büyük önem taşıyan tersane, 11 bin metrekarelik bir alana yayılmaktadır. Arsanın üç tarafını büyük bir U biçiminde çevreleyen 14 bina, asıllarına sadık kalınarak restore edilmiştir.

    Hasköy Tersanesi, 1861 yılında Şirket-i Hayriye tarafından kendi gemilerinin bakım-onarımı için kurulmuştur. Başlangıçta atölye düzeninde birkaç binadan oluşan tersane, zamanla olanaklar oranında genişletilir. Önce tersaneye 45 metrelik bir ahşap kızak kurulur ve çekme gücü, istimle çalışan bir ırgattan sağlanır. Bu ırgat 1910 yılında elektrikle çalışır hale getirilirken, 1938’de ise 75 ve 76 baca numaralı şehir hattı vapurları Kocataş ile Sarıyer burada inşa edilir. İlerleyen yıllarda Hasköy Tersanesi, deniz ulaşımına dair yapılanma değişikliklerine göre 1980’lere dek sık sık el değiştirmiştir.

    Bir devre ışık tutan bu yapılar, Kasım 1996’da Rahmi M. Koç Müzecilik Vakfı tarafından satın alındığında ise terk edilmiş durumdaydı. Hasköy Tersanesi’nin Dr. Bülent Bulgurlu başkanlığında yürütülen restorasyonun ardından binaların alan ve yüksekliklerine bağlı olarak müze fonksiyonları belirlenmiştir.

    Açık Hava Sergileme Alanı

    Rahmi M. Koç Müzesi koleksiyonunun bir kısmı da Hasköy Caddesi’ndeki ana girişten Haliç’e uzanan açık alanda ziyaretçilerin ilgisine sunulmakta. Klasik otomobiller, devasa Turgut Alp Vinçi, B-24 Liberator ve diğer uçaklar, ve daha fazlası müze koleksiyonunun parçası olarak Haliç’e demirli durumdaki Fenerbahçe Vapuru ve TCG Uluçalireis Denizaltısı’na dek uzanmakta

    İletişim

    Adres:

    Rahmi M Koç Museum Hasköy Cad. No: 5 Hasköy 34445 - Istanbul Türkiye

    Tel: +90 (0)212 369 66 00 pbx

    Faks: +90 (0)212 369 66 06

    Email: info@rmk-museum.org.tr

    Rahmi Koç Müzesi Ulaşım (Rahmi Koç Müzesi'ne Nasıl gidilir?)

    Otobüsler

    47 Eminönü - Alibeyköy Hattı

    54 HM Hasköy - Mecidiyeköy Hattı

    54 HT Hasköy - Taksim Hattı

    Alternatif Otobüs hatları

    47E- 47Ç- 47- 36T

    Minibüs

    Şişhane - Alibeyköy Hattı

    Denizyolu

    İDO

    Üsküdar – Eyüp Hattı Vapurları

    İSTANBUL OYUNCAK MÜZESİ

    GÖZTEPE

    Birbirinden Farklı Oyuncaklar Müzelerde

    Derginin Mart sayısında oyuncakların dünyasına yaptığın yolculuktan sonra müzeleri gezmek istersin, diye düşündüm. Bir araştırdım, gördüm ki ne çok oyuncak müzesi varmış. Oyuncakları sadece sen ve yaşıtların mı seviyor sanıyorsun? Sizler kadar ağabeyler, ablalar hatta amcalar teyzeler de oyuncaklara karşı oldukça ilgililer. İşte bu yüzden ülkemizin birçok ilinde oyuncak müzesi bulunuyor. Araştırdım, soruşturdum. Senin için oyuncak müzelerini buldum. Görevini açıklıyorum, hazır mısın? Önce bu yazıyı bir güzel okuuu. Sonra imkanın varsa müzeleri mutlaka ziyaret et. Ailenle yaşadığın semte yakın, ulaşabileceğin diğer oyuncak müzeleri için bir güzel araştırma yapmayı da ihmal etme!

    Yüzlerce Antika Oyuncağı Gör

    İstanbul’un Göztepe semtine yakın bir yerde oturuyorsan sana güzel bir haberim var. Ailenle bir hafta sonu tatilinde İstanbul Oyuncak Müzesi’ni ziyaret edebilirsin. Müze, 23 Nisan’da kurulmuş. Yani senin bayramında… Müze, şair-yazar olan Sunay Akın’ın ailesinden kalan evinde kurulmuş.

    Sunay Akın, ülkemizdeki diğer oyuncak müzelerinin kurulmasına da destek vermiş. 4 bin tane antika, yani çok ama çok eski ve değerli oyuncakları burada bulabileceksin. Mesela, taaa 1817 yapılan oyuncak bir keman görmek istemez miydin?

    Kukla, Ahşap, Bez Oyuncaklar

    23 Nisan’da açılan başka bir müze de, Antalya’da bulunuyor. Müzeyi ziyaret edersen oyuncakları yapılan çizgi film kahramanlarını, kukla ve ahşap, bez oyuncakları görebilirsin. 1860’lı yıllardan kalma eski oyuncakları görünce şaşıracağına eminim. Pazartesi günü dışında tüm hafta istediğin bir saatte müzeyi ziyaret edebilirsin.

    İletişim

    Adres :Ömerpaşa Caddesi Dr. Zeki Zeren Sokağı No:17 Göztepe / İST.

    Telefon:0 (216) 359 45 50

    PERA MÜZESİ

    BEYOĞLU

    Haziran 2005’te açılan Pera Müzesi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın nitelikli ve geniş ölçekli kültür-sanat hizmeti vermek amacıyla kurduğu bir özel müzedir.

    2003-2005 döneminde restoratör mimar Sinan Genim’in hazırladığı proje çerçevesinde Tepebaşı'ndaki tarihi Bristol Oteli’nin cephesi korunarak çağdaş ve donanımlı bir müze olarak inşa edilen binasında faaliyet göstermektedir.

    Pera Müzesi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı’na ait “Oryantalist Resim”, “Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri” ve “Kütahya Çini ve Seramikleri” koleksiyonlarını ve bu koleksiyonların temsil ettiği değerleri, ; sergiler, yayıncılık ürünleri, sözlü etkinlikler, eğitim etkinlikleri ve bilimsel çalışmalar aracılığıyla kamuyla paylaşmakta, gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlamaktadır.

    Aralarında Tate Britain, Victoria ve Albert Müzesi, St. Petersburg Rus Devlet Müzesi, JP Morgan Chase Koleksiyonu, New York School of Visual Arts, Maeght Vakfı gibi dünyanın önde gelen müze, koleksiyon ve vakıflarıyla ortak sanat projeleri üreten Pera Müzesi, düzenlediği dönemli sergilerle, “Jean Dubuffet”, “Henri Cartier-Bresson”, “Rembrandt”, “Niko Pirosmani”, “Josef Koudelka” “Joan Miró”, “Akira Kurosawa”, “Marc Chagall”, “Pablo Picasso”, “Fernando Botero”, “Frida Kahlo”, “Diego Rivera”, “Goya” gibi dünyanın usta sanatçılarının yapıtlarını ülkemiz sanatseverleriyle buluşturmuştur. Açıldığından bugüne her yıl ulusal ve uluslararası eğitim ve sanat kurumlarıyla işbirliği yaparak genç sanatçıları destekleyen sergiler de düzenleyen Pera Müzesi, tüm sergilerini kitaplar, sözel etkinlikler ve çocuk eğitim programlarıyla da desteklemektedir. Dönemsel programları ve etkinlikleriyle dikkat çeken Pera Film ise ziyaretçilere ve sinema meraklılarına, klasiklerden bağımsız filmlere, animasyon ve belgesellere uzanan, kimi zaman sergilere paralel kapsamlı gösterimler düzenlemektedir.

    Kuruluşundan günümüze gerçekleştirdiği etkinliklerle Türkiye’nin en nitelikli, öncü ve sevilen müzelerinden biri haline gelen Pera Müzesi kentin bu çok canlı bölgesinde çağdaş bir müze-kültür merkezi olarak hizmet vermektedir

    İletişim

    Meşrutiyet Caddesi No.65 34443 Tepebaşı - Beyoğlu - İstanbul

    Tel. + 90 212 334 99 00

    Fax. + 90 212 245 95 11

    info@peramuzesi.org.tr

    ÜSKÜDAR BELEDİYESİ MEHMET NACİ AKÖZ UÇURTMA MÜZESİ

    ÜSKÜDAR

    HAKKIMIZDA

    www.ucurtmadunyasi.com iki tür yapıyı bünyesinde barındırmaktadır:

    1) Uçurtma Dünyası: Uçurtma dünyası, uçurtma organizasyonları ve uçurtma üretim ve satışı ile bağlantılı bir ticari firmadır.

    2) a)İstanbul Uçurtmacılar Derneği

    b)Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi

    c)Uçurtma Gönüllüleri Kulübü

    d)Avrupa Sportif Uçurtmacılar Federasyonu (STACK) Türkiye Temsilciliği

    Uçurtma dünyası tüm web site aktivitelerini daha çok ikinci şıkka adayarak sivil toplum örgütlerine ağırlık vermektedir. Sivil toplum örgütlerine dair çalışmalarımızı uçurtma dünyasının ana sayfasından ulaşabilirsiniz.

    Uçurtma dünyası 1991 yılında Mehmet Naci Aköz tarafından kuruldu. Kendisi 1980 yılından beri uçurtma üretiminde ve Türkiye’deki uçurtma kültürünün devamlılığında etkin bir roldedir.

    2008 den sonra yönetimde 2. Jenerasyon ile birlikte bir değişim oldu ve Ayşe Rayet Aköz şirketin yönetim kısmını devraldı. Uçurtma etkinlikleri söz konusu olduğunda Uçurtma Dünyası birinci olarak anımsanmaya devam etmektedir.

    Okullar arasında düzenlenen uçurtma yarışmaları, festivalleri, atölyeleri, müsabakalar ve bu etkinliklerle bağlantılı organizasyonlar uçurtma dünyasının profesyonel kadrosuyla birlikte gerçekleştirilmektedir.

    Bu etkinlikler hakkında gerekli bilgiyi internet sitemizin etkinlikler bölümünden takip edebilirsiniz. Eğer sitedeki bilgileri yetersiz görüyorsunuz lütfen bize mail atınız.

    Biz uçurtma kültürünü geleceğe taşıyabilmek adına hala tüm gücümüzle çalışmaya devam etmekteyiz.

    Rüzgârınız bol olsun !

    Mehmet Naci Aköz

    İstanbul Uçurtmacılar Derneği Başkanı

    Genel Bilgi:

    1986 Yılında Japonya’dan gelen Japon Uçurtma modelleri katalogu ile başlayan ürün toplama süreci 2011 Aralık ayı ile 2000’e yaklaşan Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesinin en önemli özelliklerinden biri “Çocuk Dostu Müze” olmasıdır.

    Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi “Çocuk Dostu Müzedir” 03 Yaş itibariyle ziyaretçi kabul eden müze, bünyesinde barındırdığı eğitimcileriyle her yaş gurubuna muhatabının anlayacağı bir dil kullanarak rehberlik yapılmaktadır.

    Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi “İnteraktif Müzedir” Hiçbir ürününü cam fanuslar arkasına gizlemeyen, uzman eğitimci rehberleri ile birebir her ürün için ayrı hikâyeler, tarihi bilgiler çeşitli belgeler ve görseller eşliğinde anlatılmaktadır.

    Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi “Atölye çalışması ile desteklenmektedir.” Müze gezisine katılanlar talep etmeleri halinde uçurtma atölyelerine katılarak ülkemiz kültürünü temsil eden uçurtma modellerini uzman eğitimcilerin destekleri ile yapabilmektedir

    İletişim

    Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi

    Adres : Aziz Mahmud Hüdai Mah. Uncular Cad. Bakıcı Sok. No:12 Üsküdar İSTANBUL/TÜRKİYE

    Tel : + 90 216 553 23 37

    Gsm : + 90 532 616 14 66

    E-Posta : mehmetnaciakoz@ucurtmadunyasi.com

    SANTRAL ATÖLYE

    EYÜP

    Çocuklar, gençler ve aileler santralistanbul’da her zaman yeni bir şeyler bulur. Bu Sonbahar/Kış döneminde de çocuklarınız için ve çocuklarınızla birlikte hafta sonlarınızı tasarlayın!

    Keyifli ve kaliteli zaman geçirme olanakları arayan çocukları, gençleri ve aileleri santralatölye’nin Sonbahar/Kış programı ile hafta sonlarını değerlendirmeye davet ediyoruz.

    Çocuklar için yeni keşifler ve deneyimler, gençler için ilham alacakları, heyecanlanacakları, ufuklarını genişletecekleri, sosyalleşecekleri, birikim sağlayacakları 31 ayrı başlıkta 70’in üzerinde bilim, sanat, teknoloji temalı atölye önerilerimiz var. Bu dönem atölyelerimize yeni bir başlık ekledik: Ekoloji. Günlük yaşamımızla, enerji ile güçlü bağlantısı olan bu temanın çocuklar için soyut bir konu olmaktan çıkarılarak onlar için erken yaşlardan itibaren bir yaşam biçimi haline dönüşmesinde ilk adımlarını atacakları atölyeleri yer alıyor programda. Çocukları ile birlikte bu sürece katılmak isteyen aileleri de işin içine kattık. Bahar döneminde sürpriz etkinliğimizle ekolojiyi bir festivale dönüştürüyoruz.

    “Aile Atölyelerimiz” diğer başlıklarda da devam ediyor. Ailelerin, hafta sonlarında çocukları ile birlikte katılacakları özel aktiviteler arayanlar için santralistanbul çekici, yenilikçi deneyimler ile ailelere bir yandan çocuklarını keşfetme, diğer yandan birlikte öğrenme, eğlenme, paylaşma, üretme fırsatı sağlıyor.

    Merakınızı, heyecanınızı besleyen, birikimlerinizi, paylaşımlarınızı arttıran etkinlikler ve atölyeler ile santralistanbul, bir kültür, sanat, bilim ve eğlence mekanı olarak Sonbahar/Kış döneminde de sizleri bekliyor.

    santralçocuk

    4-12 yaş grubu çocukların, hafta sonlarında ve uzun süreli tatil dönemlerinde katılımlarına olanak sağlayan atölyeler dönemsel programlar şeklinde, Kış, Yarıyıl Tatili, Bahar ve Yaz dönemi atölyeleri olarak düzenlenmektedir. “Bilim”, “Sanat” ve “Teknoloji”, atölyelerimizdeki ana temaları oluşturur.

    Çocuklar bilim başlığı altında yer verdiğimiz atölyelerde, elektrik ve enerjinin eğlenceli yüzü ile tanışıyor ve kendilerinin çalışarak ürettikleri, tasarımladıkları projelere imza atıyorlar. Aktif olarak katıldıkları bu çalışmalarda bir yandan bilime günlük yaşamlarında daha fazla yaklaşırken, bir yandan da tasarım sürecine girerek bilim ile sanatı bir araya getiriyorlar.

    Programda yer alan sanat ve teknoloji atölyeleri ise, çocuklarda farklı malzeme, teknik ve yöntemleri kullanarak var olan yaratıcı potansiyellerini ortaya çıkaran ve onlara bu alanda yeni ufuklar açan aktivitelerden oluşur. Bu yaratıcılıklarını kimi zaman, kollarını sıvayarak bir şeyler pişirirken, kimi zaman kendi sergilerini oluştururken, kimi zaman dans ederken, kimi zaman fotoğraf, video çalışmaları sırasında ortaya çıkarırlar.

    santralistanbul, aynı zamanda ailelerin çocukları ile birlikte geçirecekleri kaliteli zamanlar ihtiyacının farkındadır. Bu yüzden, aileler ve çocuklar arasındaki iletişimi zenginleştirmek amacı ile paylaşılan yaratıcı süreç aktivitelerine de programlarında yer vermeye özen göstermektedir

    Yeşil Ev Güneş panelleri ve rüzgar türbini ile kendi enerjisini üreten bir ev tasarlamak çok zevkli. 4 Haziran Cumartesi 10.30-12.30 arasında. 7-12 yaş arası için düzenlenen atölyenin fiyatı 50 TL.

    > Işıltılı Akvaryum Kavga döğüş ailece kablolar, LED’ler kullanarak parlayan bir akvaryum yapıyoruz. 4 Haziran Cumartesi 13.00-14.30 arasında.4-6 yaş arası için 40 TL.

    > Ressam Robot Bugün çocuklar değil, çocukların motor ve pillerle yaptığı ressam robotlar resim çizecek.4 Haziran Cumartesi 13.30-15.00 arasında.7-12 yaş arası için 40 TL.

    > Maskeler Yunan dramaları, Afrika kabilelerine uzanan zengin bir tema eşliğinde çocuklar kendi dünyalarını yansıtan maskeler yapıyor. 5 Haziran Pazar 10.30-12.30 arasında. 7-12 yaş için 50 TL.

    >Rüzgar Türbini Çocuklar inşa ettikleri rüzgâr türbinleri ile elektrik üretiyor, depoluyor ve en sonunda renkli ışıklarını yakıyorlar. 5 Haziran Pazar 10.30-12.30 arasında. 7-12 yaş için 50 TL.

    >Güneşle Yarışan Robot Güneşte koşan, gölgede uyuyan bir robot yapmayı hangi çocuk istemez? 5 Haziran Pazar 13.30-15.00 arasında. 7-12 yaş arası için 50 TL.

    >Enerji Müzesi'nde Resim Avı Fotoğraflardaki ayrıntıları aradığımız, dikkat ve sabır gerektiren bir av bu. Avın sonunda fotoğrafları resim kağıdında yeniden tasarlıyoruz. Aile katılımıyla gerçekleşiyor bu atölye. 11 Haziran Cumartesi 10.30-12.00 arasında. 4-10 yaş arası için 30 TL.

    >Çiz, Kes, Yapıştır, Duvara Sıva Sanatsal müdahale örneklerini inceledikten sonra kendi tasarımlarını hazırlayıp bir duvar üzerine sıvama işine başlıyor çocuklar. 11 Haziran Cumartesi 13.00-15.00 arasında 7-12 yaş için 50 TL.

    > Kendi Enerjinle Uçur-Çatı Gezgini Maket uçaklarla ilgili bir film seyrettikten sonra anne-baba yardımıyla kendi uçağımızı yapıyoruz. 11 Haziran Cumartesi 13.30-15.00 arasında. 4-6 yaş arası için 40 TL.

    >Şifreli Mesaj Servisi (ŞMS) Buzzer’lar, kablolar ve pillerle kendi iletişim sistemlerini kuran bu çocukların şifresini çözebilecek kimse var mı acaba? 12 Haziran Pazar 10.30-12.00 arasında. 8-12 yaş arası için 50 TL.

    >Enerji Müzesi'nde Resim Avı Fotoğraflardaki ayrıntıları aradığımız, dikkat ve sabır gerektiren bir av bu. Avın sonunda fotoğrafları resim kağıdında yeniden tasarlıyoruz. 12 Haziran Pazar 13.00-14.30 arasında. 4-10 yaş arası için 30 TL.

    >Hayal Edelim, Çizelim, Boyayalım Bu atölye boyama kitaplarına ihtiyaç duymuyor. Çocuklar ilk önce hayal ediyor, sonra çiziyor, en sonunda boyuyor. 12 Haziran Pazar 13.00-14.00 arasında. 4-6 yaş arası için 30 TL.

    İletişim

    Eski Silahtarağa Elektrik Santralı Kazım Karabekir Cad. No:2/6Eyüp 34060 İstanbul

    0212 311 78 35

    0212 311 77 03

    info@santralatolye.com

    www.santralatolye.com

    İSTANBUL ÇOCUK TİYATROSU

    ŞİŞLİ

    İstanbul Çocuk Tiyatrosu, dünya çapında çocuk ve aile müzikallerini, tiyatro ve gösterilerini yurdumuza getirmek, genç bir nesil oluşturmak yolunda yeni çözümler üretmek adına kuruldu. “Her çocuğa unutamayacağı bir İLK sahne gösterisi deneyimi yaşatmak” ilkesini benimseyen İstanbul Çocuk Tiyatrosu, bu amaç doğrultusunda “Disney Live! Mickey’nin Masal Dünyası” gösterisini Türkiye’ye getirdi. Ardından Eylül ayında “Disney On Ice – Disneyland Macerası” gösterisini İstanbul, Ankara ve İzmir’de gerçekleştirdi. Ocak 2011’e ise çocuk ve ailelere yönelik yeni bir gösteri olan “Disney Live! Mickey’nin Müzik Festivali” başarıyla sahneye konuldu.

    7 Ekim 2011 tarihinde ise Disney’in dünyada büyük yankılar uyandıran muhteşem buz gösterisi “Disney On Ice – Prensesler ve Kahramanlar”ı Türk çocukları ve aileleri ile buluşturdu. “Disney Live! Mickey’nin Çılgın Yolculuğu”nu 18 Ocak- 5 Şubat 2012 tarihlerinde sahneledi. Son olarak Trump Towers Mall içerisinde 507 kişilik tam donanımlı bir tiyatro yatırımı yapan ICT ayrıca bir ilki gerçekleştirip, Türkiye’de izlenme rekoru kıran “Disney Live! Mickey’nin Müzik Festivali”ni Feld Entertaintment ve Disney ortak yapımı ile yerelleştirilerek 23 Nisan 2012’de Türk kadrosuyla Türkiye çapında sahnelemeye başladı.

    Tüm bu gösterilerin kusursuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak için çalışan ve müzikaller aracılığıyla çocukların ve ebeveynlerin hayata bakış açısını genişletmeye çalışan ICT, en yeni Disney gösterilerini Türkiye’ye getirmeye devam ediyor.

    ICT olarak;

    Çocuklarımızın algıları, düşleri, olanakları ve kaygıları bizim hareket merkezimizdir.

    Çocuklarımızın dünyayı anlama ve onu değiştirme gücünün varlığına,

    Çocuklarımıza akıl hocalığı yapmanın sorumluluğuna,

    Büyük bir dünyanın parçası olarak farklı kültürlerin köprüler yaratacağına,

    Tiyatronun hayal gücünü ve düşünceyi cesaretlendirdiğine,

    Çocuklarımızın merak etme, risk alma, dürüstlük, hayalgücü gibi doğal özelliklerini kucaklamamızın gerekliliğine inanıyoruz.

    İletişim

    İstanbul Çocuk Tiyatrosu A.Ş. Esentepe, Haberler Sok. No:13

    Şişli 34394 İstanbul

    +90 212 347 98 07

    nfo@ict-turkey.com

    Tiyatro Mie

    SALİM DÖRTCAN

    17.06.1958 yılında İstanbul'da doğdum. Tiyatroda uzman olduğum alan Çocuk oyunları yönetmek ve yazmak, 30 yıllık tiyatro yaşantımın 25 yılı çocuk tiyatrosuna adanmıştır .

    1992 yılında birikimlerimin seyirci ile buluşmasını sağladım, Tiyatro Mie'yi kurdum. Çocuk tiyatrosunu keşfetme isteğim her geçen gün biraz daha büyüdü ve bu günlere kadar geldi. Çocuk tiyatrosuna yönelmemin iki nedeni bulunmakta birincisi çocuk tiyatrosunun çocuklar gibi karmaşık ve keşfedilmeye açık olması; ikincisi sanatta zevk almamızı sağlayan heyecan çocuk tiyatrosu yaparken çocukların saf ve temiz heyecanları ile beslenmekte, bir iş veya görev halini almadığı için yitip gitmemekte. Tiyatro çalışmalarımın merkezinde hep reji yapmak olmuştu. Çocuk oyunu yazarlığı, tiyatro sanatının zenginliklerinden birini daha keşfetmeme neden oldu.

    Ülkemizdeki çocuk tiyatrolarının gelişimini yakından takip ediyorum, önemli tiyatro merkezlerinden biri olan Londra'da çocuk tiyatrolarını inceleme ve festivalleri izleme şansım oldu.

    Ülkemizde çocuk tiyatrosunun gelişimi için, geçmiş yıllarda yaptığım bazı çalışmalardan örnekler !

    Çocuk tiyatrosu yapanların ısrarı üzerine ÇOGED Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Derneğini Kurucu üyesi ve ilk başkanı olarak derneği faaliyete geçirdim. Kadıköy Belediyesi ve sponsor bir firmanın katkıları ile 1. Ulusal Çocuk Tiyatroları Festivalinde organizasyon komitesi başkanı olarak görev aldım. Festivalin 9. düzenlenmiş olup devam etmekte. TO-DER: Tiyatro Oyuncuları Derneği yönetim kurulu üyeliğinde bulundum.

    2007 Nisan Ayından itibaren iki yıl Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Derneğinin Başkanı olarak, sonraki yıllarda yönetim kurulu üyesi olarak çocuk tiyatrosuna hizmetlerim devam etmekte.

    İletişim

    Tel : 0216 347 45 60

    Cep : 0532 611 55 97

    Email : bilgi@tiyatromie.com

    Email : tiyatromie1@gmail.com

    Email : tiyatromie2@gmail.com

    İstanbul Arkeoloji Müzesi

    FATİH

    T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olan İstanbul Arkeoloji Müzeleri, İstanbul'un Sultanahmet semtinde, Gülhane Parkı'ndan Topkapı Sarayı'na çıkan Osman Hamdi Bey yokuşunda yer almaktadır. İsminin çoğul olarak kullanılmasının nedeni, idaresi altında Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi olmak üzere üç ayrı müzeyi bulundurmasıdır.

    İstanbul Arkeoloji Müzeleri gezisi kapsamında müzenin muhteşem güzellikteki bahçesini ve bahçenin içinde yer alan üç ayrı binayı ziyaret etmek mümkündür.

    Tarihin farklı dönemlerine izler bırakmış uygarlıklardan kalan çeşitli eserlere ev sahipliği yapan İstanbul Arkeoloji Müzeleri, dünyada müze binası olarak tasarlanan ve kullanılan ilk on müze arasında yer alır. Ayrıca Türkiye'nin de müze olarak düzenlenmiş ilk kurumudur. Sahip olduğu çarpıcı koleksiyonların yanı sıra müze binalarının mimarisi ve bahçesi ile de tarihsel ve doğal öneme sahiptir.

    İstanbul Arkeoloji Müzeleri, tarihin koridorlarında bir yolculuk yapmak ve uygarlıkların izini sürmek isteyen tüm ziyaretçileri ağırlamaktadır.

    İstanbul Arkeoloji Müzeleridünyanın en iyi arkeoloji müzeleri arasında gösteriliyor. Anadolu'nun ve İstanbul'un binlerce yıllık mirasına ev sahipliği yapan müze 1891 yılından beri faaliyet gösteriyor ve bu anlamda İstanbul'un en eski müzesi. İstanbul'a sadece Arkeoloji Müzesi'ni ziyaret etmeye gelen turistlerin olduğu biliniyor. Gülhane'de bulunan Arkeoloji Müzesi haftanın her günü oldukça kalabalık bir ziyaretçi topluluğunu konuk ediyor. Arkeoloji Müzesi 3 bölümü ile hizmet veriyor, bunlar Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinilii Köşk Müzesi. 3 ayrı müzeyide tek bir biletle gezebiliyorsunuz. Binanın gişir katında oldukça önemli antik kent heykelleri, kabartmalar ve kral mezarlarını görebilirsiniz. Burada eşine rastlayamayacağınız heykel parçalarda sergilenmekte. Binanın giriş katı olan ana katında ayrıca birde Çocuk Müzesi bulunuyor. Çağlar Boyu İstanbul sergisi binanın birinci katında sergileniyor ve İstanbul'un tarihine bir göz atmanızı sağlıyor. İstanbul tutkunları için paha biçilmez eserlerle süslü bu katın üst katında bulunan Çağlar Boyu Anadolu sergisi ise Anadolu'nun her köşesinden getirilmiş özel eserlerle Anadolu kültürünü özümsemenizi sağlıyor. Ayrıca bu katta bulunan Truva sergisi mutlaka görülmeli. Binanın en üst katında sergilenene eserler ise Anadolu'nun komşu coğrafyalarına ve Kıbrıs'a ait eserlerle süslü. Çocuğunuzun tarih kültürüne olumlu etki edecek Arkeoloji Müzesi İstanbul'un en özel müzelerinden bir tanesi.

    İletişim

    İstanbul Arkeoloji Müzeleri

    Alemdar Cad. Osman Hamdi Bey Yokuşu Sk, 34122, Gülhane / Fatih, İSTANBUL

    İSTANBUL DENİZ MÜZESİ

    BEŞİKTAŞ

    İstanbul Deniz Müzesi, Barbaros Hayrettin Paşanın türbesi ve heykelinin bulunduğu Beşiktaş semtindedir. Müzenin zengin koleksiyonları 2 binada ve bahçede sergilenmektedir.

    Büyük binada eski kayıklar sergilenirken, 3 katlı ana binada eski gemilerin aletleri ve eşyaları, maketler, modeller ve Atatürk’ün özel yatından bölmeler küçük odalarda ve salonlarda sergilenmektedir. Çeşitli deniz olaylarını resimleyen tablolar duvarları süslerler. Üst katta sancaklar ve eski toplar, değişik çağlara ait silahlar yer alır.

    Bahriye kıyafetleri mankenler üzerinde görülür. Bodrum katı Türk Deniz Kuvvetlerine hizmet etmiş gemilerin parça ve kısımlarına ayrılmıştır. Burada torpidolarda bulunur. Eski kayıklar galerisine kıyıdan ulaşılır. Çok iyi korunmuş 18 yy. – 20 yy. saray veya önemli kişilerin güzel kayıkları, yelkenliler, kürekli tekneler, maketler, gemi parçaları ve diğer hatıralar geniş salonda sergilenmektedir.

    Müze Türkiye'nin denizcilik alanında en büyük müzesidir, içerdiği koleksiyon çeşitliliği açısından dünyanın sayılı müzelerinden biridir. Koleksiyonunda yaklaşık 20.000 adet eser bulunmaktadır. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı olan İstanbul Deniz Müzesi Türkiye'de kurulan ilk askeri müzedir.

    Müzenin Tarihi

    Türk Deniz Müzesi; 1897 yılında, dönemin Bahriye Nazırı Hasan Hüsnü Paşa'nın emirleri, Miralay (Albay) Hikmet Bey ve Yüzbaşı Süleyman Nutki'nin büyük gayret ve çabaları sonucu Tersane-i Amire'de (Osmanlı Devlet Tersanesi Kasımpaşa, İstanbul'da) küçük bir binada "Müze ve Kütüphane İdaresi" İsmi ile kurulmuştur.

    Önceleri düzenlemesi yapılmamış, müze deposu olarak sergiye açılmıştır. 1914 yılında Bahriye Nazırı olan Cemal Paşa, denizciliğin tüm kollarında olduğu gibi müzede de reform yapmış ve müdürlüğe Deniz Yüzbaşı Ressam Ali Sami Boyar'ı getirerek, bilimsel anlamda yeniden düzenlenmesine olanak sağlamıştır. Boyar, Türk gemilerinin tam ve yarım modellerinin yapılması için "gemi model atelyesi" ve mankenlerin yapıldığı "mulaj-manken atelyesi"ni kurarak, müzeciliğin geliştirilmesine ve bugünkü halini almasına temel oluşturmuştur.

    II. Dünya Savaşı 'nın başlamasıyla, eserler korunma amacıyla Anadolu'ya nakledilmiştir. Savaş sonunda 1946 yılında müzenin tekrar İstanbul'a taşınmasına karar verilmiş ve müze o günün koşullarında en uygun yer olan Dolmabahçe Camii Külliyesi'ne taşınmış, yeni müze müdürü Haluk Şehsyvaroğlu idaresinde iki yıllık bir çalışmadan sonra 27 Eylül 1948 yılında ziyarete açılmıştır. 1961 yılında müze Beşiktaş İskele Meydanı'nda Türk Amirali Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa'nın anıtı ve türbesi yanında, bugünkü bulunduğu yere taşınmıştır.

    Ana sergi binası 3 katlı olup, 1500 m² lik alana sahiptir. Binada bulunan 4 büyük salon ve 17 oda sergileme alanı olarak kullanılmış ve salonlara rüzgar yönlerinin isimleri verilmiştir. Müzede, saltanat kayıkları, bahriyeli kıyafetleri, el yazmaları, gemi modelleri,sancaklar,haritalar ve portolanlar, tablolar, tuğralar ve armalar, kadırgalar, seyir aletleri, gemi baş figürleri ile silahlar sergilenmektedir.

    İletişim

    İstanbul Deniz Müzesi Komutanlığı

    Sinan Paşa Mah. Beşiktaş Cad. 6/1

    BEŞİKTAŞ-İSTANBUL

    VIA AMUSEMENT PARK -VİA PORT

    PENDİK-KURTKÖY

    CEVAHİR ATLANTİS EĞLENCE MERKEZİ

    ŞİŞLİ

    CEVAHİR ATLANTİS EĞLENCE MERKEZİ

    ŞİŞLİ

    CEVAHİR ATLANTİS EĞLENCE MERKEZİ

    ŞİŞLİ

    CEVAHİR ATLANTİS EĞLENCE MERKEZİ

    ŞİŞLİ

    CEVAHİR ATLANTİS EĞLENCE MERKEZİ

    ŞİŞLİ

    CEVAHİR ATLANTİS EĞLENCE MERKEZİ

    ŞİŞLİ

    CEVAHİR ATLANTİS EĞLENCE MERKEZİ

    ŞİŞLİ

    CEVAHİR ATLANTİS EĞLENCE MERKEZİ

    ŞİŞLİ

    CEVAHİR ATLANTİS EĞLENCE MERKEZİ

    ŞİŞLİ