Günümüz Çocukları Neden Her şeyden Korkuyor ?
  •      
    Buradasınız  :  Ana Sayfa   >   Makale   >   Günümüz Çocukları Neden Her şeyden Korkuyor
    Tüm makaleler

    Günümüz Çocukları Neden Her şeyden Korkuyor?

                Günümüzde çocuklar her şeyden korkmaktadır. Peki ama neden? Çağımız eskiye oranla da ha tehlikeli ve korkucu mu? Yoksa çocukların gen yapısı bizlerinkine oranla değişti mi? Bu soruya verilecek birçok cevap var ama hiç biri maalesef çocuklarımızın biz anne ve babalara oranla daha fazla korkak olduklarıdır.

                Birçok uzman bu konu üzerinde araştırma yapmıştır ve anne ve babaların için yarar teşkil edecek sonuçlara ulaşmışlardır.

                Çocuklarımızın bizlerden daha korkak olmalarının en önemli nedeni görmemeleridir. Birçok anne ve baba hayvanların arasında onlar ile oynayarak, onlara dokunarak büyümüşken günümüz çocukları onları sadece kitaplarda veya televizyonda görmektedir. Onları bu şekilde tanımak hiçbir zaman yakından canlı olarak görmenin ve ona dokunmanın yerini tutmayacaktır. İşte bu sebepten sizler çocukluğunuzda uğur böceklerini ellerinize alıp ona şarkı söylerken çocuklarınız uğur böceğini gördüğü zaman kaçmakta ve saklanacak yer aramaktadır, ya da siz kümes içerisine girip kendiniz yumurtaları toplarken onlar tavukları kuş zannetmektedirler. Çocukların tanımaması ve tecrübe etmemeleri onların korkmalarındaki en önemli etkendir. Şöyle bir düşünüyorum da çocukluğumuzda kar yağdığı zaman arkadaşlarımızla dışarıya çıkar ve bayırlardan aşağıya kayardır. Akşama kadar eve girmezdik ama çağımız çocukları karlı havalarda anne ve babaları yanlarında olmadan dışarıya çıkmaya bile korkmaktadır. Onların bu korkularını yenmeleri için en birinci görev de her zamanki gibi anne ve babaya üşmektedir. Anne ve babalar mümkün olduğu kadar çocuklarına çevrelerini tanıtmalılar ve tecrübe etmelerini sağlamalılardır. Hayvan korkularını yenmeleri için hayvanat bahçeleri çok güzel yerlerdir ve buralarda evde pelüş oyuncakları olarak oynadıkları birçok hayvanın kendisini de yakından görebilir ve aradaki farkı kavrayabilirler.

                Diğer bir etken ise anne ve babaların çocuklarına karşı tutumlarıdır. Özellikle çocuklarına karşı aşırı korumacı olan ve onların etrafında pervane olan anne ve babaların çocukları diğer çocuklara oranla daha korkak olmaktadır. Aynı şekilde sokakta yürürken bir köpek görüldüğünde anne ve babasının onun hakkında kötü sözler söylediğini duyan çocuklar köpekle karşı çok iyi hisler beslemezler ve yalnız karşılaştıkları zaman olmadık tepkiler verebilirler.

                Anne ve babalar çocuklarına doğal hayatı, hayvanları, yaşamı anlatır ve tanıtırken dikkatli olmalılardır. Her konuda olduğu gibi bu konuda da ilk intiba çok önemlidir. Örneğin sokakta gezerken sağlıksız ve saldırgan olan köpekleri anne ve babalar seçebilirler, çocuklarını sırf köpekleri sevdirmek için bu tür köpeklerin yanına yaklaştırırlar ise köpekten gelecek istenmeyen bir hareket sonrasında veya köpeğin çok sevimsiz ve itici olması durumu karşısında çocukların tüm köpeklere ve hatta sokak hayvanlarına karşı tavır ve düşünceleri olumsuz şekillenebilir ve bu durumu düzeltmek çok fazla zaman alabilir. Böyle sevimsiz bir olayla karşılaşmamak için anne ve babalar çocuklarının hoşlanacakları şekilde bu konuya yaklaşmalılardır.

                İnternet ve televizyon da korkulu çocuklar yetişmesinde önemli etken olmaktadır. Televizyonda seyrettiği film veya çizgi filmden çok kolay etkilenen çocuklar oralarda gördükleri olayların gerçek hayatta olmayacağı ayrımını yapamazlar. Akşam haberlerinde bir köpeğin saldırısı sonucu yaralanan birisi gösterildiğinde çocuklarda bu haber izliyor ise artık tüm köpekler onlar için korkulacak ve yaklaşılmaması gereken hayvanlar olur. Anneler ve babalar çocukları yanlarında iken televizyonda izlediklerine dikkat etmeliler ve onların etkilenmeyeceği yayınları izlemeliler, bu tür bir olumsuz durumda ise çocuklarına izah etmeliler ve olayın neden olduğunu anlatmalılardır.

                Apartman hayatına sıkışmış kalmış anne ve babalarına çocuklarını bu tekdüzelikten ve sıkışmışlıktan kurtarmaları için mümkün ise doğal köy ortamlarına götürülmeleri, oradaki hayvanları, doğayı tanımaları sağlamaları tavsiye edilmektedir. Gelişmiş teknolojiyi kullanırken ise dikkatli olunmalı ve kontrol elden bırakılmamalıdır.
    Anahtar Kelimeler;
    çocuklar neden korkarlar çocukalrın korkuları yenmenin yolları çocukların korkmaması için neler yapılabilir korkak nesil