Oyun Terapisi Nedir;
  •      
    Buradasınız  :  Ana Sayfa   >   Makale   >   Oyun Terapisi Nedir
    Tüm makaleler

    Oyun Terapisi Nedir;

                Oyun terapisi oyun ile psikolojinin birleştiği psiko-eğitimsel bir yaklaşımdır. Amacı anne ve babaların çocukları ile çeşitli oyunlar oynayarak aralarındaki iletişimi kuvvetlendirmesidir.

                Oyun terapisinde asıl olarak anne ve babalara çocukları ile nasıl oyun oynayabilecekleri anlatılmaktadır. Çocuklar bu sayede onlara faydası olmayan oyunlar ile gereksiz zaman kaybetmemiş olacak ve anne ve babalar ise artık oyunlarının içerisine giremedikleri çocuklarının oyunlarında yer alabileceklerdir.

                Çocukların oyun sayesinde hayatı tanıdıklarını, kendilerini ve çevrelerini öğrendikleri her fırsatta vurgulamaktayız. Oyunun çocuklara kattığı diğer bir katkı ise içerisinde bulundukları stresli ortamı unutmaları ve rahatlamalarıdır. Bu yüzden çocuklar hangi durumda olurlarsa olsunlar oyun oynarken mutlu olmayı başarabilmişlerdir. Anne ve babalar ise içerisinde bulunduğu stres ve kargaşa ortamından çıkamazlar ve çocuklarının oyunlarında olmaları gereken yeri alamazlar. İşte oyun terapisi tam da bu noktada devreye girer.

                Oyun terapisinde çocuklara değil anne ve babalarına oyun oynamak öğretilir, yani terapideki yardımcı olunan ana unsurlar anne ve babalardır. Oyun terapisi hiçbir yerde anlatılmayan çocuklarınızla nasıl oyun oynamalısınız sorusunun cevabını vermektedir. çovuklarınızla beraber vakit geçirerek yada onlar oyun oynarken yanlarında bulunarak gerçekten oyun oynamış olur musunuz sorusunun cevabını vermektedir.

                Oyun oynamak için de terapiye mi gidilir diyenler olabilir. Çocuklarınızın hem çok eğlendiği ve mutlu olduğu, hem de en çok bilgi ve beceriyi öğrendiği oyun zamanlarını boş ve verimsiz geçirmemek için oyun terapisini denemenizi tavsiye ederim. Kaldı ki günümüzün en değerli kavramı olan zamanı verimli kullanmak ve zaten günlük hayattaki yoğunluktan zaman ayıramadığımız çocuklarımızla kaliteli zaman geçirmek için böyle bir terapiye ihtiyacınız olabilir. Oyun terapisinin en güzel yanı ise sürekli bu terapiyi alma ihtiyacınızın olmaması ve bir kez mantığını kavradıktan sonra çocuklarınızla doya doya zaman geçirebilecek olmanızdır.

                Sağlıklı toplumlar yetiştirebilmek için sağlıklı çocuklara ihtiyacımız vardır. Bunun farkında olan AÇEV gibi bir çok vakıf anne ve babalara eğitim vererek çocukları ile iletişimlerin güçlendirmeyi ve onlar ile kaliteli zaman geçirmelerini sağlamayı hedeflemektedir.

                Oyun terapisinde anne ve babalara oyun esnasında dikkat edilmesi gereken noktalar da anlatılmaktadır. Bir çok anne ve babanın objektif olarak bakamadığı çocuklarına tarafsız olarak bakmaları sağlanır ve gerekli noktalara dikkat çekilerek gelişimlerinde problem olan çocuklarının bu problemlerini fark etmeleri sağlanır. Erken teşhis ile de çocuklarda fark edilen bir çok problemin daha büyümeden önüne geçilmiş olur. Yani oyun terapisi sadece tedavi edici değil önleyici de bir terapi durumundadır.

                Bir çocuğunuzla beraber katıldığınız oyun terapisinde kazandığınız bilgi ve becerileri diğer çocuklarınızda da uygulayabilir ve her çocuk ile ayrı ayrı bu terapiye katılma gereksinimi duymazsınız.

                Oyun terapisin çocuklara faydalarını ana hatları ile şöyle özetleyebiliriz.

                • Çocukların duygusal zekasını artırır.

                • Çocukların gelişimlerini hızlandırır.

                • Çocuklarınızın psikolojik problemlerinde uzman yardımı almadan ona yardımcı olmanızı öğretir ve dolayısı ile çocuklarınıza psikolojik destek sağlar.

                • Çocuklarınız ile aranızdaki bağları kuvvetlendirir ve iletişime can verir.

                • Olası gelişim bozukluklarını fazla zaman kaybettirmeden fark etmenizi sağlar.

                • Çocukların oyun oynarken maksimum verimde bilgi almasını sağlar.
    Anahtar Kelimeler;
    oyun terapisi nedir oyun terapisinin çocuklara faydaları oyun terapisinde ne yapılır oyun terapisinin çocuk gelişimine katkıları oyun terapisini anne ve babalara getirileri