Tüm Ayrıntıları İle Yeni Doğan Bebeklerde Banyo;
  •      
    Buradasınız  :  Ana Sayfa   >   Makale   >   Tüm Ayrıntıları İle Yeni Doğan Bebeklerde Banyo;
    Tüm makaleler

    Tüm Ayrıntıları İle Yeni Doğan Bebeklerde Banyo;

                Bebekleri banyo yaptırmak oldukça zor bir iştir. Özellikle yeni doğan bebeklerde bu zorluğun yanına bir de bebeğe zarar verme ihtimali korkusu olur, hele ki ilk anne ve baba olan çiftlerde bu korku daha da fazla olur. Fakat zaman ilerledikçe hem anne ve babanın tecrübeleri artar hem de korkularını yenerler.

                Zaten sürekli hareket eden bebekler banyo esnasında daha da fazla hareketlenir ve işleri zorlaştırırlar. Bu sebeple özellikle ilk çocuklarda banyo kesinlikle iki kişi tarafından yaptırılmalıdır. Birinin hakimiyeti kaybettiği anlarda diğeri ona yardımcı olabilir ve bebeğin zarar görmesi engellenir.

                Anne ve babaların en çok merak ettikleri soruların başında banyo yapma sıklığıdır. Bebeklerin aşırı kirlenmedikleri sürece her gün banyo yaptırılmalarına gerek yoktur, fakat anne ve babalar özellikle bezlerini değiştirme esnasında ve değiştirdikten sonra hijyene oldukça dikkat etmelilerdir. Çocukların mikrop kapma ihtimali iyi ve hijyenik bir alt değişikliği sonrasında oldukça aşağıya inmektedir. Bazı bebekler banyodan hoşlanmadıkları gibi bazıları da hoşlanabilirler. Eğer ortam şartları müsait durumda ise ve bebekler banyo yapmaktan hoşlanıyorlar ise her gün banyo yaptırılabilir. Banyo çocukların rahatlamasını ve daha iyi bir uyku almasına yardımcı olacaktır. Fakat çocuk banyo yapmaktan hoşlanmıyorsa haftada 2 veya 3 banyo yeterli olacaktır.

                Diğer bir merak edilen konu ise banyo saati, banyo için ortam koşulları uygun ise günün her saati uygundur fakat banyonun çocukları rahatlattığı ve gevşettiği düşünülür ise akşam yatmadan önce yaptırılmasının daha uygun olacağını ve çocukların daha rahat bir uyku çekmelerini sağlayacağı gerçektir. Banyo esnasında çocuğun huzursuzlanmaması için en rahat olduğu dönemlerde yani beslenmeden hemen önceki dönemlerde yıkanması uygun değildir. Karnı aç olan çocuk huzursuz olacaktır ve banyo biraz daha zorlaşacaktır. Beslenmeden hemen sonraki dönemler de banyoda sürekli hareket ettirilen çocuğun kusma ihtimali yüksek olur.

                Yeni doğan bebeklerde eğer göbek bağı düşmemiş ise göbek bağının ıslanmamasına dikkat edilmelidir. Bunun için komple su dökmek yerine bir lif yardımı ise banyo yaptırılması daha uygun olur.

                Yeni doğan bebeğin banyo yaptırılacağı odanın sıcaklığının 22 ile 25 derece arasında olması en uygun olanıdır. Banyo için genişçe bir leğene su doldurul, suyun ne soğuk ne de sıcak olmaması gereklidir. Bebek bir havluya sarılır ve üşümesi engellenir. Bir lif yardım ile tüm vücudu sıra ile silinir ve silinen bölge hemen kurulanıp sarılır. Sırt kısmı temizlenirken başı yana çevirili olacak şekilde yüz üstü yatırılır ve sırtı silinir.

                Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da her gün banyo yaptırılan bebeklerin baş temizliğidir. Bebeklerin başları haftada bir veya 2 kez köpüklenmelidir. Diğer günlerde köpük kullanmadan sadece su ile durulanmalıdır. Yüzlerini temizlemek için sabun sürmeye gerek yoktur, sabun yerine nemli bir pamuk ile yüz çevresi silinebilir.

                Küvette banyo yapmaya geçiş göbek bağının iyileşmesi ile başlayabilir. Bunun için hazır bebek küvetleri en uygun olanıdır. Bu küvetlerin üzerlerindeki tüle bebek yatırılarak rahatça banyo yaptırılabilir. Bu aşamaya gelmiş bebeklerde artık korkacak ve çekinecek bir durum kalmamış olup gönül rahatlığı ve bol su ile yıkanmalıdır.

                Uzmanların anne ve babalara bu konudaki en önemli öğütleri banyo yaparken bebek soyulmadan bütün malzemeleri ve sıcaklığı ayarlanmış suyu hazır duruma getirmeleridir. Bu malzemeler bebek şampuanı temiz bez ve elbise, pamuk, temiz havlu ve liftir. Su sıcaklığı konusunda dijital derecelere güvenmekten se mutlaka kendiniz dirseğinizi suya değdirmek sureti ile son bir kontrol yapın. Zira derecenin bozuk olma ihtimalini göz ardı etmeyin.
    Anahtar Kelimeler;
    yeni dopan bebeklerde banyo bebekleri banyo yaptırma yeni dopan bebekleri banyo yaptırırken nelere dikkar edilmelidir bebekleri banyo yaptırırken dikkat edilmei gerekenler bebekleri banyo yaptırırken olması gereken malzemeler